Nov 2, 2023
7 mins read
119 views
7 mins read

Ambasada Chinei recunoaște eforturile de a bloca spectacolele Shen Yun în Coreea de Sud

Ambasada Chinei recunoaște eforturile de a bloca spectacolele Shen Yun în Coreea de Sud


De ani de zile, Partidul Comunist Chinez (PCC) a acționat din umbră pentru a face presiuni asupra teatrelor din Coreea de Sud și din întreaga lume pentru a nu găzdui spectacolele companiei Shen Yun Performing Arts din New York.

Acum, un oficial comunist chinez a declarat în mod oficial că regimul încearcă în mod activ să împiedice compania americană să organizeze spectacolele sale în Coreea de Sud.

"Ambasada chineză a informat partea coreeană cu privire la poziția Chinei împotriva spectacolului Shen Yun", a declarat Zhang Jiafan, ofițer de relații publice la Ambasada Chinei din Seul, pentru NTD.

"Le spunem că nu este legal să lăsăm Shen Yun Performing Arts ... să solicite acordul unui teatru coreean pentru a-și ține spectacolele. Aceasta este poziția noastră."

Recunoașterea constituie o confirmare rară din partea autorităților chineze în ceea ce privește campania sa de coerciție menită să încline politicile în favoarea sa precum și amploarea influenței pe care o are pentru a cenzura companiile - chiar și pe teritoriul străin.

Cu sediul la New York, Shen Yun Performing Arts prezintă cei 5.000 de ani ai culturii chineze prin dans și muzică clasică. Cele opt companii ale sale fac anual turnee în întreaga lume și susțin spectacole în locații de top, precum Lincoln Center din New York, Kennedy Center Opera House din Washington și Palais des Congrès din Paris.

PCC a făcut din Shen Yun ținta unei campanii necruțătoare care durează de aproape două decenii, folosind apeluri telefonice, scrisori, vizite personale și alte metode pentru a-i întrerupe spectacolele.

Shen Yun are interdicție de a susține spectacole în China din cauza reprezentării culturii clasice chineze și a eforturilor Partidului Comunist de a o distruge, inclusiv a persecuției împotriva persoanelor cu credință religioasă, precum practicanții Falun Gong.

 Shen Yun Performing Arts World Company’s curtain call at the Aichi Prefectural Art Theater in Nagoya, Japan, on Jan. 28, 2023. (Annie Gong/The Epoch Times)
Spectacolul Shen Yun Performing Arts World Company la Teatrul de Artă al Prefecturii Aichi din Nagoya, Japonia, la 28 ianuarie 2023. (Annie Gong/The Epoch Times)

Oficialul ambasadei chineze a insistat asupra faptului că oficialii chinezi "nu amenință niciodată" entitățile și oficialii guvernamentali coreeni, afirmând: "Noi doar le spunem adevărul pe care ei nu îl cunosc".

Documentele obținute de The Epoch Times au dezvăluit, de asemenea, tacticile coercitive ale Beijingului.

Aceste tactici includ adesea amenințări adresate teatrelor din partea ambasadei chineze a țării, subliniind repercusiuni financiare și diplomatice în cazul în care acestea aleg să găzduiască Shen Yun.

Într-un caz, Centrul de Cultură și Artă Incheon din Coreea de Sud a refuzat cererea Shen Yun pentru turneul său din 2023, de teama unor posibile prejudicii aduse relațiilor cu China, potrivit organizatorilor locali.

Ambasada Chinei a scris, de asemenea, radiodifuzorului public național Korean Broadcasting System (KBS), cerându-i să nu permită Shen Yun să-și susțină spectacolele în sala KBS Hall din Seul.

 The Chinese Embassy in Seoul, South Korea, on July 28. 2021. (Yunjung Lee/The Epoch Times)Ambasada Chinei in Seul, South Korea, 28 iulie 2021. (Yunjung Lee/The Epoch Times)

Într-o acțiune în instanță în 2016, după ce KBS a cedat cererilor chinezești și a anulat contractul cu Shen Yun, instanța a dat inițial dreptate organizatorilor spectacolului. Cu doar 48 de ore înainte de spectacolul programat, însă, a revenit asupra deciziei, invocând perspectiva ca KBS să nu-și poată difuza conținutul în China și citând potențiale pierderi financiare. Ca urmare, compania a fost nevoită să ramburseze toate biletele.

Greg Scarlatoiu, directorul executiv al Comitetului pentru drepturile omului din Coreea de Nord, a declarat că acest caz demonstrează capacitatea Beijingului de a profita de legăturile de afaceri pentru a-și exercita influența în Coreea de Sud.

"Aceasta este o ingerință destul de brutală, flagrantă, grosolană, lipsită de diplomație, cel puțin, o ingerință în drepturile și libertățile fundamentale consfințite chiar în constituția coreeană", a declarat el pentru NTD. "De ce?" "Pentru că partea chineză are influență".

China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud, atât la import, cât și la export, a spus dl Scarlatoiu, iar regimul a folosit acest lucru din plin.

"Războiul cultural"

Regimul chinez este cunoscut de mult timp pentru eforturile sale de a influența arena internațională și de a "intimida alte țări", fie prin intermediul Națiunilor Unite, fie prin împrumuturi acordate unor națiuni mai mici, fie prin programe lingvistice finanțate de stat în universitățile americane, fie prin secții de poliție sub acoperire în New York, a declarat reprezentanta Nicole Malliotakis (R-N.Y.).

Ea a spus că nu este un șoc pentru ea faptul că regimul "începe să folosească această campanie de presiune chiar și împotriva teatrelor care ar împărtăși cultura tradițională chineză - în special atunci când este prezentată ca fiind cultura tradițională chineză de dinainte de comunism".

"Nu sunt surprinsă să văd că PCC face tot ce poate pentru a suprima această libertate de exprimare și de spectacol, deoarece nu se potrivește cu narațiunea lor", a declarat dna Malliotakis pentru NTD. "Trebuie doar să continuăm să o contestăm la fiecare pas."

 Nicole Malliotakis, then a Republican mayoral candidate, in New York on July 27, 2017. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Nicole Malliotakis, New York, 27 iulie 2017. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Tara O, membră a Institutului Hudson, care se concentrează pe sistemul politic și economic din Coreea de Sud, a numit campania de interferență chineză "un alt război cultural".

"Blochează cultura astfel încât să nu poată fi văzută de sud-coreeni", a declarat ea pentru NTD.

Teama regimului față de Shen Yun este înrădăcinată în dorința sa de control, a spus doamna O.

Regimul chinez "vrea să se promoveze ca autoritate legitimă asupra întregii Chine", a spus ea.

Dar, prin prezentarea "culturii de dinainte de PCC", se arată că este posibil "[ca] Republica Populară Chineză să fie condusă de o altă autoritate decât PCC - și cred că aceasta este preocuparea lor", a spus dna O.

Dna Malliotakis, care s-a întâlnit cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol în timpul vizitei sale din luna august în Coreea de Sud, a declarat că a avut sentimentul că liderii țării "caută cu siguranță oportunități de a fi mai puțin dependenți de China, de a lucra mai mult cu Statele Unite".

Statele Unite, ca și Coreea de Sud, au fost "foarte dependente de China comunistă pentru anumite lucruri, iar noi căutăm să schimbăm acest lucru", a spus ea.

În calitate de membră a Comisiei pentru Căi și Mijloace din Camera Reprezentanților, care se ocupă de politica privind negocierile comerciale, doamna Malliotakis a declarat că dorește să le transmită oficialilor sud-coreeni că "nu apreciem faptul că o companie americană de dans nu este lăsată să susțină spectacole acolo din cauza presiunilor venite din partea Chinei comuniste".

Ea speră ca oficialii coreeni să "rectifice situația" și să permită Shen Yun să intre în teatre.

"Este un dans tradițional frumos, care împărtășește cultura chineză - da, de dinainte de comunism - dar aceasta este tradiția țării și a poporului și ar trebui împărtășită", a spus ea.

More from NTD Romania